Feeststol
Ingrediënten
Rozijnen:
- 100 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 1 eetlepel citroenrasp
- 60 gram kersen (optioneel)
- 3 eetlepels rum/water
Amandelspijs:
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram suiker
- 2 theelepels citroenrasp
- 3 eetlepels water
Deeg:
- 1 zakje gist
- 200 ml plantaardige melk
- 60 gram plantaardige boter
- 125 gram basterdsuiker
- 430 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 4 eetlepels sojayoghurt
Bereiding
- Meng rozijnen, krenten, geraspte schil en eventueel de kersen in een kom en roer de rum of het water erdoor. Dek af en laat 2 uur staan tot het vocht door de vruchten is opgenomen.
- Maak de amandelspijs door alle ingrediënten te mengen tot een dikke pasta. Zet weg op een koele plaats.
- Smelt de boter en meng de melk, suiker en yoghurt erdoor. Zorg dat het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is en meng de droge gist erdoor.
- Doe de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng het melkmengsel erdoor en kneed in 10 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het erg plakkerig is. Vorm het deeg tot een bal, vet het een beetje in met wat olie en laat het afgedekt 1 uur à anderhalf uur op een warme plaats rijzen.
- Sla het deeg door en duw het plat, strooi het fruit erop. Vouw het deeg over het fruit en kneed het licht en gelijkmatig door. Vorm het deeg tot een ovaal van ongeveer 20 x 30 cm. Leg het tot rol gevormde stuk amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw het deeg over de spijs.
- Laat nog 1 uur afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de stol 30-35 minuten tot het brood goudbruin is.
Reacties
Een reactie posten